top of page
Image-empty-state.png

HIDROELECTRICA S.A. – Sucursala Sebes

Productia de energie electrica


Ideea utilizarii intensive a potentialului hidroenergetic al raului Sebes isi are originea in lucrarile profesorului Dorin Pavel, cel care este considerat parintele hidroenergeticii romanesti, un fiu al acestor locuri. El a efectuat primul studiu si a elaborat planurile schemei de amenajare a raului in 1927, dar abia in 1971 s-a pus piatra de temelie a amenajarii complexe a raului Sebes.
In 1972, prin ordinul MEE nr. 238, s-a infiintat Exploatarea de Centrale Hidroelectrice Sebes, subordonata la ICH Cluj. Noua ani mai tarziu, in 1980, a fost pusa in functiune centrala subterana Gilceag, cu 150 MW instalati. Apoi investitiile au continuat cu centralele Petresti (1983), Sugag (1984) si in cele din urma centrala Sasciori (1987). În luna februarie 1990, în in urma unui ordin al MEE a luat fiinta Filiala Electrocentrale Sebes, devenita in 1998 Sucursala Hidrocentrale Sebes, parte componenta a Hidroelectrica.
In anul 2003, sucursala a pus in functiune Statia de pompare Gilceag, iar in anul 2009 au intrat in exploatare doua microhidrocentrale, Cugir si Obrejii de Capalna.
Si in zona Sibiului exista o traditie indelungata in producerea energiei electrice folosind forta apei. O dovada a preocuparii sibienilor pentru inovatie in domeniul energetic o reprezinta turbinele vechi de peste 100 de ani, dar inca functionale, din centralele construite in Amenajarea Hidroenergetica a raului Sadu.
Un eveniment care a marcat istoria energeticii romanesti este punerea in functiune la 16 decembrie 1896, sub supravegherea lui Oskar von Miller - proiectant si constructor de centrale electrice, originar din Munchen, a Centralei de la Sadu I (1,7 MW), una dintre cele mai vechi centrale producatoare de curent electric din tara si din Europa.
Curentul electric produs in aceasta prima centrala combinata - hidro si termo, era transmis prin prima linie electrica romaneasca de transport spre localitatile Sadu, Sibiu si Cisnadie.
In 1907, sub conducerea aceluiasi inginer, a fost pusa in functiune centrala de la Sadu II (1,5 MW), care a crescut productia de energie electrica, permitand modernizarea zonei (extinderea iluminatului public si punerea in functiune a tramvaiului electric in Sibiu, dezvoltarea industriei de postav la Cisnadie, electrificarea localitatilor din jurul Sibiului s.a.)
O jumatate de secol mai tarziu, in anul 1955 pe valea Sadului a fost pusa in functiune o alta centrala hidro - CHE Sadu V, cu o putere instalata de 15,2 MW, alimentata din acumularea Negovanu, acumulare realizata prin construirea primului baraj modern arcuit din Romania..

0258 806 400

bottom of page